Bruis in mijn hoofd

Dit is het begin. Een nieuw idee. Bruis in mijn hoofd. Vers in mijn neuronen en synapsen ontstaan, zoet zachte trillingen die aanzwellen tot een zichzelf versterkend gebulder. Tot een chaotische brij, verstikkend, overstuurd en in potentie de doodsteek voor haar voorvader: het idee. Want als ik niet uitkijk dan gaat het zo. Mijn mooie nieuwe idee, ondergesneeuwd in allerlei andere ideeën, nog te zetten stappen en mogelijke problemen die eventueel ooit zouden kunnen ontstaan.

Een nieuw idee is fijn, mooi, leuk. Van bruis in je hoofd word je blij en gelukkig. Maar in bruis zit geen structuur. Er is geen chronologie of andere volgordelijkheid in te ontdekken, alles hangt met elkaar samen. Het is mentale blubsie. Hoe kom ik hier uit? Kom ik er wel uit? Zeker wel.

Het eerste wat ik doe is de chaos in mijn hoofd accepteren. Het is niet anders. Het wordt hard werken om van het idee realiteit te maken en zeker de eerste periode zal er nog veel onduidelijk zijn. Niets aan te doen, dus prima.

De tweede stap is om toch wat van mijn idee vast te leggen. Dingen die op ‘papier’ staan kan ik niet meer vergeten en hoef ik dus niet meer te onthouden. Dat geeft ruimte in mijn hoofd. Maar de tekstverwerker pakken en schrijven levert weinig op. Waarom? Omdat een tekstverwerker structuur verwacht, hoofdstukken, paragraven, zinnen. En die zitten nog niet in mijn hoofd. Nee, een tekstverwerker is nu niet de tool die ik nodig heb. Wat mij wel helpt zijn twee dingen: Digitale Post-it’jes en het maken van mindmaps.

De Post-it’jes om als er een gedachte boven komt, deze even snel te noteren. Los van wat je eerder al had genoteerd. Los van structuur. De digitale variant voorkomt weg waaien en een vol geplakt bureau. Bovendien kun je de teksten knippen en plakken als het over een poosje wel tekstverwerkertijd is.

Het maken van mindmaps helpt om ongestructureerde zaken met een met respect voor de ontbreken de structuur, toch enigszins gestructureerd vast te leggen. Mindmappen is eenvoudig. Als je het nog nooit gedaan hebt, zoek dan met google op mindmap en je vindt allemaal tips en handleidingen, zoals deze. Zorg dat je een groot vel papier hebt en gekleurde pennen. Laat je gaan. Alles is goed. Je hoeft niet volledig te zijn, dat komt vanzelf. Ook mindmaps kun je digitaal maken, bijvoorbeeld met Freemind.

Mij helpen deze tools erg om je ideeën vorm te geven en de bruis in je hoofd te houden. Maar met deze tools is het net als bij een hamer: je moet de spijkers nog wel zelf in de muur slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *